1%

Main page

Hamarosan zárjuk a KSTV-t Kaposváron

Hamarosan véget ér egyesületünk Kaposvári Egyetemen tartott KSTV-je. Bár még az első alkalommal nem tudtuk használni a takarmányhatékonyság vizsgálatot mérő Hokofarm technológiát, legközelebb ez is rendelkezésre áll, mert már megérkezett.

 

hokofarm group ric systemÉrdekesség, hogy 2 aubrac bika is minősülni fog és ezt azért is jó tudni, mivel sokan fenik rájuk a fogukat, mivel ritkán válnak elérhetővé! Az időközben Írországban elvégzett genomikai vizsgálatok megerősítették, hogy mindketten F94L miosztatin variánsra homozigóták, ami alátámasztja, hogy az aubrac fajta 80 %-ban homozigóta erre az előnyös izmoltsági tulajdonságra. Jó húsformákat mutat a születését követően szinte folyamatosan, miközben könnyen születik és jó tejelő, jól tartja a kondícióját télen a szabadban, kizárólag szénán tartva, extenzív körülmények között is. Szóval, megéri ilyen fajtát használni, különösen gyengébb körülmények között!

8 tenyészetből 13 charolais bika került beszállításra és a márciusi részeredmények szerint kiváló 1572 grammos napi gyarapodást mutatnak úgy, hogy az előírt, megcélzott átlagos gyarapodás 1,5 kg volt naponta! Az írországi Weatherbys laboratóriumtól frissen kapott átfogó eredmények alapján a charolais fajtában a KSTV-ben is előfordul az F94L jelenléte, bár a Q204X jelenléte általában valamivel gyakoribb (5% vs. 10 %), de van olyan tenyészet, ahol ettől jelentősen eltérőek az arányok, vagy éppen fordított a helyzet.

Eredetileg úgy terveztük, hogy egy színvonalas árveréssel zárjuk a Kaposvári Egyetemmel együttműködésben első alkalommal végzett központi sajátteljesítmény-vizsgálatot (KSTV), sajnos az élet közbeszólt és ezt most nem tehetjük meg. Április 8-án lesz a zárómérlegelés és egy részletes elemzést mindenképpen közre fogunk adni, még az április 21-re tervezett minősítéseket megelőzően.

Sajnálatosan nem lehetséges, hogy érdeklődőket is fogadjunk ezeken az eseményeken, de azt mindenképpen elő szeretnénk segíteni, hogy a potenciális vevőknek elegendő információt adjunk a vásárlások elősegítésére, a kapcsolatok közvetlen felvételére.